GARDEMOEN og HALDO JYSTAD

Fra 1773 hadde soldater øvingsplass på en slette som i våre dager plasseres fra krysset Jarleveien / Stiklestadveien og inn på Lademoen kirkegård.

Ekserplassen ble nedlagt i 1866, men den nordre delen av området ble i 1840 utskilt som egen gård. Denne gården beholdt navnet Gardemoen som har sin opprinnelse fra den militære virksomheten på området.

Bygningene på Gardemoen gård ble revet i 1959 fordi kommunen trengte tomten til byutvikling.

Hva er så det interessante med denne Gardemoen gård?

På side 9 i heftet ”Pinsemenigheten Betel 50 år” som kom ut i 1970 er et bilde (se under) tatt på Gardemoen utenfor Haldo Jystads hus.

1-1-Screen Shot 2013-06-014

På dette bildet ser vi Thor Sørlie med frue, Maren og Ingeborg Jystad, Johan Magnussen, Haldo Jystad (med helskjegg), Aagot Jystad, Werner Skibsted med Sørlies datter på fanget, Erling Strøm og Daniel Bjerkan.

Haldo Jystad var sannsynligvis blant de 17 kvinner og menn som den 18. januar 1920 slo ring, tok hverandre i hendene og slik markerte starten på det som ble til pinsemenigheten Betel. Dette skjedde trolig hos Jystad på Gardemoen fordi det var her møtene ble holdt på den tiden.

Jystads familie omtales i Lademoen Historielags dokumenter som ”et særpreget kristent hjem”.

Haldo Jystad var svigersønn av gravør og gårdbruker Peder Ludvigsen som var gårdens første eier fra 1840. Jystad’s svigerforeldre var haugianere. Haldo overtok gården i 1877. Han dyrket poteter og leverte fin mursand til restaureringsarbeidene på domkirken. I tillegg jobbet han som graver på Eli Plass Gravlund og Lade Kirkegård. Haldo var også kjent for å ha en kraftig sangstemme. Haldo solgte gården til Trondheim kommune i 1916. Haldo Jystad døde i 1940.

Gardemoen gård er beskrevet som en vakker liten gård.

Det har vært et detektivarbeide å lete fram bilder av Gardemoen gård. Vi er ikke sikre på hvilken av bygningene som var Haldo Jystad’s, eller om alle tilhørte gården. Men når vi sammenligner husveggen på bildet av hageselskapet, så er det sannsynlig at bygningen som dette selebre kaffeselskapet sitter utenfor er den to-etasjers bygningen.

Uansett, det var her Betel startet.

Link til bilder av gårdsanlegget:

http://www.flickr.com/search/?q=gardemoen+g%C3%A5rd+trondheim

Bakgrunnstoff og forfatter; Erling

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

1 svar til GARDEMOEN og HALDO JYSTAD

  1. Dagfinn sier:

    Veldig morro, Erling.
    Flott jobba.
    Likte spesielt kommentaren:
    Jystads familie omtales i Lademoen Historielags dokumenter som ”et særpreget kristent hjem”.
    Man ville nok kunne sagt noe lignende om heimen til mange av oss, ja:-)

Legg igjen en kommentar